HR-analytics

Meer doen met cijfers. Simpeler kunnen we het niet zeggen. Maar iemand zei ooit al eens: "simpel betekent nog niet gemakkelijk".

In onze aanpak gaat het om mensen. Mensen maken een bedrijf. En mensen kunnen meer doen met data zolang deze data hen helpt betere beslissingen te nemen.

Ons motto: data gedreven, duurzaam en mensgericht komt optimaal tot zijn recht bij HR-analytics. Lees verder voor meer informatie.

Wat kan HR-analytics voor u betekenen?

“Zonder data ben je gewoon de volgende persoon met een mening. Data moet nog wel omgezet worden naar informatie zodat het daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft."

HR-analytics

De term HR analytics wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Het is een container begrip geworden. Voor ons is HR analytics niets anders dan meer doen met betrouwbare en waardevolle informatie zodat de organisatie beter sturing kan geven. Binnen Leanpartners houden we ons al vele jaren bezig met meer doen op basis van data. En dan op een mensgerichte en duurzame manier. Daaruit blijkt al dat HR analytics voor ons een prachtig domein is om actief te zijn. 
We werken samen met hr-analytics.dev, specialisten in HR-dashboards. Daar zetten we data om in informatie die er echt toe doet.

De definitie is gemakkelijk. Als je echter goed kijkt zitten er wel diverse aspecten aan. Meer doen, wat is dat dan precies? Hoeveel meer? En waardevolle informatie. Wat is waardevol? Hoe kom ik daar aan? Beter sturing geven. Wat is beter? Wat is sturing? Kortom nog vragen genoeg waarin wij in onze trainingen, consultancy en coaching graag antwoord geven.

In ieder geval blijkt uit het voorgaande dat HR analytics iets heel anders is dan een softwarepakket implementeren. Soms is dat wel wat men ons wil laten geloven. In onze visie is het dan gedoemd te mislukken. De tijd dat mensen zich aanpassen aan een softwarepakket ligt wat ons betreft ondertussen ver achter ons. We hebben betrouwbare data nodig en die komt natuurlijk uit de software. En die data is ondersteunend aan de manier waarop wij werken. Die zorgt er voor dat mensen beter kunnen presteren. Het leuker vinden, beter kunnen en sneller kunnen.

Er zijn behoorlijk wat elementen betrokken bij HR analytics. Het gaat om het samenspel van die verschillende elementen. Mensen die gemakkelijker en beter beslissingen kunnen nemen omdat ze betere informatie hebben uit datarapportages en dashboards. Het data management heeft de juiste aandacht en de datakwaliteit staat niet onder verdacht. Dat vergt ook wel het een en ander aan de input kant. Want het is nog steeds "garbage in garbage out". Oftewel we besteden ook aandacht aan de juiste input processen.

Strategisch HR: zorg voor de juiste data

We willen extra waarde kunnen toevoegen aan de organisatie. En daarvoor is de juiste data heel belangrijk. Data alleen heeft geen waarde. Sterker nog, data zonder context zorgt voor veel onduidelijkheid, verkeerde interpretaties en extra kosten zorgen. Zie hiervoor ook het artikel dat we geschreven hebben over verzuimcijfers. Waarde wordt gecre?erd door data te vertalen naar waardevolle informatie waarmee HR en het management beter sturing kunnen geven aan de organisatie. 
Zonder data lukt het sowieso niet. Maar dan moeten we ook nog bepalen wat de juiste HR metrics zijn. Vanuit welke KSF en KPI's willen we werken. In Lean termen gaan we de CTQ flowdown bepalen op wat belangrijk is voor de klant. En dat is hier vaak een interne klant namelijk de directie. Welke metrics zijn relevant? Hoeveel metrics willen we mee gaan werken? En waar en hoe beginnen met dashboards? Allemaal goede vragen waar. En wij zijn er in gespecialiseerd het hele terrein af te dekken.

Waar en hoe beginnen?

Moeten we dan altijd direct heel groots starten? Direct bezig met de hele organisatie overhoop halen? Natuurlijk hoeft dat niet. Wel is het fijn om een verder weg gelegen doel te hebben. Te werken vanuit een grote visie maar klein starten is zelfs wat we eigenlijk meestal aanraden.

Naast het inrichten van HR analytics als een visie, als een systeem van samenwerkende elementen, kan ook gestart worden met het verbeteren van enkele processen. Vaak starten we dan met een van de processen in de opsomming.

  • Werving & selectie/ arbeidsmarktcommunicatie/ employer branding/ on-boarding
  • Ontwikkeling/ scholing/ inzetbaarheid/ talent 
  • verzuimmanagement/ arbeidsomstandigheden/ gezondheidsbeleid.

HR analytics is meer doen met betrouwbare en waardevolle informatie zodat de organisatie beter sturing kan geven.

Zoals met al onze dienstverlening geldt ook hier weer DIY (Do It Yourself, wij verzorgen training en coaching) of DIT (Do It Together, het project vindt plaats onder onze regie)


Verder lezen?

Zie ook de blog met een voorbeeld van HR analytics

Kijk ook eens op de site van onze samenwerkingspartners:
HR-analyics.dev
2espoorcoach.nl

Meer weten?

Een gratis kennismakingsgesprek is zo geregeld. Boek zelf in de agenda, mail of bel.