Met data naar succesvol gedrag

Door meer en beter gebruik te maken van data gaan in allerlei branches de resultaten met sprongen vooruit. Van topsport (F1, voetbal, wielrennen, schaatsen) tot MKB bedrijven en van banken tot ziekenhuizen, overal wordt geprofiteerd van meer doen met data. Denk ook aan de succesvolle webwinkels (BOL, Coolblue) en aan enkele van de grootste bedrijven ter wereld zoals Amazon, Microsoft, Google en Apple: allemaal danken ze een belangrijk deel van hun successen aan de data die ze verzamelen, omzetten in informatie en daar weer op acteren.


Datagedreven bedrijven

Bij datagedreven bedrijven sturen algoritmes de sales en marketing aan, dat is relatief gemakkelijk. Bij topsport gaan we al een stap verder en wordt de data gebruikt om mensen anders te laten acteren. Anders lopen, de bochten anders nemen, rijden op je hartslagmeter. Bij normale stervelingen is dat nog niet zo gemakkelijk. Zomaar ander gedrag vertonen valt nog niet mee.

Gaan werken op basis van data is vaak een erg grote stap voor Nederlandse ondernemingen. Mensen laten zich niet zomaar ander gedrag voorschrijven ook al geeft de data duidelijk aan dat het beter, sneller en leuker kan. Eerst zien dan geloven, what's in it for me, staat niet in mijn functieomschrijving, wat betekent dat voor de cliënt/ patiënt, en "dat kan bij ons nooit", zijn enkele van de opmerkingen die we regelmatig horen. En dat is begrijpelijk!


De aanpak naar meer datagedreven

De beste manier blijkt te zijn om het geleidelijk (gefaseerd) aan te pakken. Op een manier die past bij de Nederlandse bedrijfsvoering zodat mensen het gaan omarmen en er de voordelen van gaan inzien, voor zichzelf, de organisatie, de klanten, cliënten, leerlingen of patiënten. Rijnlands datagedreven werken noemen we dat. Dat is een praktische aanpak die het beste uit een aantal werelden combineert. Wel de data zonder dat deze overheersend wordt in een op dit moment best haalbare oplossing.


En dat is precies wat we doen:
Wij helpen ondernemingen door het gebruik van data te integreren in een mensgerichte bedrijfsvoering waarbij we gedrag beïnvloeden. 


Data gedreven, mensgericht en duurzaam (processen) verbeteren met behulp van een Rijnlandse aanpak.


Een proces op papier verbeteren is gemakkelijk. Zorgen dat het proces in de praktijk ook daadwerkelijk betere resultaten geeft, is van een geheel andere orde. En dat is precies wat wij doen en waar we mee helpen: wij verbeteren en implementeren processen die in de praktijk daadwerkelijk beter presteren omdat medewerkers er de voordelen van inzien. Het helpt medewerkers makkelijker, leuker en beter hun werk te doen en daardoor beter te presteren.

Wij helpen data gedreven, duurzaam en mensgericht bij het verbeteren van uw processen. Zodoende helpen we medewerkers  weer grip te krijgen en daardoor beter te presteren.


Aanpak

Vaak is er in een organisatie meer dan genoeg data voorhanden alleen zit het verstopt in systemen, hoofden of dossiers. Naast het ontsluiten van deze data zetten we de data om in informatie. Dat heeft meestal enerzijds een IT component en anderzijds is het business keuzes maken. Kiezen welke informatie echt bijdraagt aan de bedrijfsvoering. Vervolgens bepalen we hoe we de informatie gaan presenteren zodat managers en andere medewerkers ook echt snappen wat ze zien. En tot slot zetten we met elkaar de getoonde informatie om in daden, in gewenst gedrag.


Een voorbeeld

Op een afdeling is het verzuimpercentage 9,2%. Veel te hoog dus. Maar wat moet de manager dan precies gaan doen. Het verzuimpercentage geeft niet voldoende informatie om nu te weten welk gedrag er van de manager verlangd wordt. We zetten dus andere, extra cijfers in, om te snappen wat er gedaan moet worden, waar de schoen echt wringt. Is het 1 persoon die langdurig ziek is of gaat het om meerdere personen die zich vaak ziek melden? (zie de blog over dit onderwerp). In plaats van het verzuimcijfer kunnen we net zo gemakkelijk voorbeelden uit onze praktijk halen die gaan over  teveel fouten die gemaakt worden, doorlooptijd die niet snel genoeg is of kosten die te hoog zijn). Steeds gaan we uit van de (kloof met de ) gewenste situatie --> data verzamelen --> omzetten in informatie --> gewenst gedrag. 


Samen doen, zelf doen of uitbesteden?

Do It Yourself (DIY) of Do It Together (DIT). Bij DIY trainen en coachen  we uw mensen zodat ze het zelf kunnen. Bij DIT nemen wij de lead en begeleiden we van het eerste overleg tot en met de implementatie en nazorg de realisatie van het verbetertraject. 


We maken impact op proces, besturing, gedrag en leiderschap, motivatie & werkplezier, ict & middelen. Daartoe zetten we naast data ook het beste in uit Lean Thinking, drijfveren analyses (kleuren analyse zoals management drives) en de nieuwste inzichten uit verandermanagement.

waarom met ons werken?

  • Omdat wij al jaren met dit bijltje hakken zijn we er best goed in geworden en weten we wat wel en vooral ook wat niet werkt in Nederland. U profiteert van onze ervaring en van wat we geleerd hebben in de diverse branches waar we gewerkt hebben. Alleen data is niet voldoende. Gedrag van medewerkers, van leidinggevenden en (vooral) van de top van de organisatie zijn cruciaal.
    Resultaat = data x (gedrag)2
  • Omdat wij data gedreven, duurzaam en mensgericht werken. Dat garandeert oplossingen die gebaseerd zijn op feiten en die passend zijn bij uw mensen. We gaan voor de best haalbare oplossing. Wij hebben impact op processen, besturing, gedrag & leiderschap, motivatie & werkplezier en Ict & middelen. Processen die echt werken is het resultaat van meerdere goed op elkaar afgestemde domeinen
  • Omdat we senior consultants zijn en dit al vele jaren in diverse branches doen, staan we ver boven de stof. We kunnen dan ook gemakkelijk de mogelijkheden van de onmogelijkheden scheiden en u laten profiteren van het beste dat Lean te bieden heeft. Junior consultants met een standaard aanpak is niet onze weg, wij gaan voor "wat werkt in deze situatie". Dat is vertaald naar Rijnlands Lean.
  • Omdat we executie- en implementatiekracht weten te koppelen aan mensgerichtheid. We geven niet alleen trainingen of komen met een mooi verhaal. We maken het op de werkvloer en in de bestuurskamer waar. En door zodoende met uw mensen, zowel top-down als bottom-up, aan de slag te gaan en ze de mogelijkheden en voordelen te laten zien en ervaren, ontstaat begrip en enthousiasme voor verandering. Ons enthousiasme is besmettelijk.

Visie: Geen enkele organisatie kan in deze tijd nog zonder continu leren, continu verbeteren en continu innoveren. Zonder goed werkende processen zullen klanten het in deze open en transparante wereld elders gaan zoeken. of zullen de disruptieve nieuwkomers het vroeg of laat gaan winnen.
Lean Thinking en de Agile mindset staan aan de basis van denken in verbeteringen en flexibiliteit. Daarmee helpen wij onze klanten en daardoor uw klanten om de juiste data gedreven, mensgerichte en duurzame stappen te zetten.

Visie: "Without data you're just another person with an opinion".

In de sport, het onderwijs of tijdens de coronacrises: data is een belangrijke factor geworden. Ook in administratieve en logistieke processen zal data in toenemende mate belangrijker worden. Begin met kleine stapjes steeds vaker data te gebruiken als beslissingsondersteund bij procesverbeteringen. Kijk voor het succes eens naar Google, Bol of Amazon. HR-analytics is een nieuwe vakgebied waar dit goed te zien is.

Visie: Zonder medewerkers die echt willen gaan veranderingen niet lukken. Eigenaarschap staat aan de basis van dit willen en  zorgt voor meer motivatie en werkplezier. Intrapreneurship heet dat ook wel.

Wij helpen het eigenaarschap vergroten zodat er pull ontstaat. Mensen die vragen om verandering en bezig willen met verbeteren.
In onze visie is dit randvoorwaardelijk bij het succesvol verbeteren van processen.

Onze ervaring staat u ter beschikking

Ontmoet de eigenaren

Waar wij vrij uniek in zijn is dat we 2 werelden die traditioneel gescheiden zijn, weten te koppelen.
We koppelen harde data en statistiek aan mensgerichtheid en het gedragsmodel.

We zijn in Leanpartners met 2 eigenaren. Beiden werken al vele jaren aan verander- en verbetertrajecten.
Leanpartners is onderdeel van Q-bit A&D BV, opgericht in 1998. Continu zijn we zelf ook bezig met leren, innoveren en verbeteren. Zodat u daar de vruchten van kunt plukken.

Zo is Eliane sinds 2020 ook gecertificeerd (bedrijfs) mediator.

We werken met diverse partijen, vaak al vele jaren, samen. Dat zijn echte experts in hun vak, die aansluiten bij onze normen en waarden. En we werken samen met jonge honden die regelmatig de mooiste en meest creatieve idee?n hebben.
In de trajecten neemt Leanpartners de regierol en blijft verantwoordelijk. Lees verder op over ons

aanpak

Ontdek hoe we voor uw bedrijf het verschil maken

testimonials

Wat zeggen onze klanten

Fijn met Eliane samengewerkt bij Sensire. Zij is een casemanager die "warme zakelijkheid" beheerst, waarbij de cli?nt in zijn/haar waarde gelaten wordt maar het doel (tijdige re?ntegratie) wel gehaald wordt.

Peter Zijderveld

Bedrijfsarts

In het begin snapten we niet welke kant je op wilde Gerard. Toen eindelijk het kwartje was gevallen bij ons kwamen we goed op stoom en hebben we prachtige resultaten gehaald. Heel hartelijk dank daarvoor en fijn ook dat we nu zelf verder kunnen. 

Wendy en Hotske

Driestroom

Eliane is een vakvrouw op het gebied van verzuim en inzetbaarheid. Zij weet als geen ander de verbinding te leggen tussen kennis, analyse en praktische uitvoering en doet dit op een directe en aangename wijze en blijft voortdurend samen met de klant zoeken naar de optimale oplossing. Ik beveel Eliane dan ook van harte aan!

?Monique Van Kleef-Hendrikx

Consultant HR&Organisation

post list

Meest recente blogs

Ja, ik wil graag in gesprek met jullie