Flow flow flow

delen op social media

0 comments

Twee Amerikaanse onderzoekers gingen in de jaren 80 op bezoek bij Toyota. “Hoe kan het dat die gasten onze auto industrie voorbij gestreefd zijn”, was hun vraag. Na jaren van onderzoek kwamen ze terug met de de 5 principes die we nu nog steeds gebruiken tijdens Lean verbetertrajecten (Klantwaarde, waardestroom, flow, pull en perfectie (of continu verbeteren)). In dit stukje ga ik wat dieper in op flow.

Lean samenvatten

Als ik Lean zou moeten samenvatten in 3 woorden zou ik zeggen: flow, flow, flow. Flow is te zien als de loop van een rivier die vanaf de berg naar de zee stroomt. De rivier kronkelt en komt onderweg rotsblokken en andere blokkades tegen. In de Lean wereld noemen we deze blokkades verspillingen. En verspillingen elimineren is de manier om de rivier door te laten stromen, om flow te krijgen. Ook in (administratieve) processen wil je flow. Het proces moet ongehinderd doorstromen zonder bijvoorbeeld fouten, wachttijden en/of voorraden. Veel Lean projecten zijn doorlooptijd projecten. Als het lukt de doorlooptijd te verbeteren kan het niet anders dan dat de FTR (first time right) hoog is, er weinig wachttijd in het proces zit en er dus weinig rotsblokken in de rivier liggen. Kortom er is flow.

Flow in je team

Maar er is ook nog een andere kant van flow. Flow in je team. Flow in hoofden van mensen. Teams met flow hebben volledige betrokkenheid, werken met energie en combineren plezier met hoge performance. Denkt u dat dat lukt als steeds de fouten van een ander hersteld moeten worden? Of als je steeds moet wachten totdat je eindelijk verder kunt. Flow, flow, flow. Zowel in de processen als in de mensen. Een combinatie van verandermanagement en Lean management. Dat is de heilige graal bij verbeterprojecten.

Over de Auteur

Volg me

Ik kan je helpen met het verbeteren van processen, het integreren van Rijnlands Lean denken & doen en met Lean Leiderschap. Naast verbeterde bedrijfsvoering is bijvoorbeeld HR-analytics een mooi voorbeeld van Rijnlands Lean en meer doen met data. Wil je meer weten? Neem dan contact op via 0654664364 of gerard@leanpartners.nl

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"cff50":{"name":"Main Accent","parent":-1},"a344d":{"name":"Accent Transparent","parent":"cff50"}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"cff50":{"val":"rgb(0, 178, 255)","hsl":{"h":198,"s":1,"l":0.5}},"a344d":{"val":"rgba(0, 178, 255, 0.85)","hsl_parent_dependency":{"h":198,"s":1,"l":0.5}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"cff50":{"val":"rgb(0, 178, 255)","hsl":{"h":198,"s":1,"l":0.5}},"a344d":{"val":"rgba(0, 178, 255, 0.85)","hsl_parent_dependency":{"h":198,"s":1,"l":0.5}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__

Online Koffie?

Wil je eens gratis en vrijblijvend van gedachten wisselen?


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}